Sain vihdoin puhtaaksikirjoitettua "reseptin" Ellin mekkoon. Mekko oli tosi suloinen saajansa päällä ja pääsee ristiäisjuhliin edustamaan. Tämä oli ensimmäinen ohjeeni minkä kirjoitin ylös, joten virheitä ja epäselvyyksiä saattaa tulla ja niistä saa ilmottaa mullepäin. Jätäthän kommenttia, jos käytät ohjetta. Olisi kiva nähdä näitä muidenkin tekeminä! Ohje löytyy myös tuolta sivupalkista!

Minä sain muuten kutsun Ravelryyn! HipHei! Ei tarvinnut odottaa kuin kuukauden, olin varautunut pidempään. Olen siellä Jaana!


ELLIN MEKKO

 1706604420_766a2274d6_m.jpg

koko: noin 3 kk ja 6 kiloa (venyy kyllä hyvin :)

lanka: Novita tennessee n.140 g

puikot: 3,5 mm (pääntien reunuksessa 2,5mm)

lisäksi: kaksi pientä nappia toiselle hartialle


Mekko neulotaan pyörönä kainaloihin saakka, siitä eteenpäin etu ja takakappale neulotaan erikseen.

MALLINEULE:

tyhjä ruutu: oikea

n= nurja

o= langankierto

/\= nosta 1 s neulomatta, neulo 2 o yhteen ja vedä nostettu silmukka neulottujen yli

 

 

 

 

n

n

n

o

/\

o

n

n

n

 

 

 

n

n

n

 

 

 

n

n

n

 

 

HELMA:

Luo 186 s ja neulo 3 kerrosta ainaoikeaa. Aloita sitten neulominen mallineuleen mukaan (=31 mallikerran toistoa). Kun kappaleen korkeus on noin 7 cm, kavenna joka toinen kolmen nurjan silmukan ryhmä kahdeksi nurjaksi. Jatka mallineuletta muuten kuten ennen. Kun kappaleen korkeus on noin 12 cm, kavenna loput kolmen nurjan ryhmät kahdeksi nurjaksi = 155 s. Jatka kuten ennen.

Kun kappaleen korkeus on noin 21 cm (ja olet neulomassa seuraavaksi langankierto-kavennusrivin), jätä kavennusten reunoilta langankierrot tekemättä (2 s vähenee/mallikuvio). Huom! Neulo kolmessa kavennuskohdassa (suunnilleen tasaisin välein) vain yksi oikein ja tavallinen ylivetokavennus (= nosta silmukka neulomatta, neulo seuraava ja vedä nostettu neulotun yli), jolloin vain yksi silmukka vähenee/mallikuvio. Neulo näillä 96 silmukalla  8 kerrosta ainaoikeaa ( 5 nurjaa "harjaa") ja jaa silmukat etu- ja takakappaleiksi,  48 s kumpaankin. Jätä takakappaleen silmukat odottamaan apulangalle tms.

 

ETUKAPPALE:

Etukappale neulotaan edestakaisin. Aloituskerros on oikean puolen kerros. Päätä 4 s kädentietä varten, neulo 6 s ainaoikeaa, 2 n, 3 o, 2 n. 14 s oikein, 2 n, 3 o, 2 n ja loput ainaoikeaa. Päätä seuraavan (nurjan) kerroksen alussa 4 s kädentietä varten.

Päätä seuraavilla kerroksilla vielä molemmista kädenteistä 3 x 1 s. Näin reunoihin jää kolmen silmukan ainaoikeat. Neulo 2 n 3 o 2 n ryhmillä mallineuleen kuviota molemmissa reunoissa. Kun kädenteiden korkeus on noin 6,5 cm, jätä keskimmäiset 10 s apulangalle odottamaan ja neulo ensin toinen pääntien puoli.

Vasen: Kavenna vielä joka toinen kerros pääntien reunassa 2 x 1 s ja jatka kunnes kappaleen korkeus on 11,5 cm. Päätä silmukat tai jos haluat huomaamattomat saumat, jätä nämäkin silmukat langalle ja silmukoi myöhemmin.

Oikea: tee vasemman peilikuvaksi, mutta kun kappaleen korkeus on 11,5 cm neulo vielä napinlävet. Neulo 2 krs sileää ja tee tasaisesti 2 pientä napinläpeä neulomalla 2 o yhteen, langankierto. Jatka 2 krs sileää ja tee yksi nurja kerros reunaksi. Päätä silmukat.


TAKAKAPPALE:

 

Tee kädentien kavennukset kuten etukappaleella. Neulo muuten reunoissa kolmella silmukalla ainaoikeaa ja muilla sileää. Kun kappaleen korkeus on 9 cm jätä keskimmäiset 10 s langalle ja tee pääntiet. Päätä pääntien reunassa 2x1 s ja neulo muuten samoin. Päätä silmukat samalla korkeudella kuin etukappaleella. Tee toinen puoli peilikuvaksi.

 

VIIMEISTELY:

 

Ompele tai silmukoi toisen hartian sauma. Poimi mukava ja sopiva määrä silmukoita pääntien reunoista (ja ota siis tietty ne langalla olevat mukaan) pienemmille puikoille. Kudo 2-3 krs ainaoikeaa ja päätä silmukat. Päättele langanpäät ja kiinnitä napit sopiviin paikkoihin takakappaleen reunaan. Höyryttele, jos tarve vaatii ja toivo, että istuu saajansa päälle ja näyttää nätiltä!