Kuka muistaa sen sadun, jossa Hölmöläiset pidensivät peittoa leikkaamalla peiton yläpäästä kaistaleen joka ommeltiin peiton jalkopäähän..? Näin ajateltiin että jalatkin saataisiin "pidennetyn" peiton alle eivätkä ne palelisi. Meille luettiin noita satuja ala-asteella ja ne oli olevinaan kauheen hauskoja ja naurattavia. Mä vähän otin oppia hölmöläisiltä kun mulle tuli onkelmia pipon neulomisen kanssa.

Alotin ihanien esimerkkien saattelemana Shedirin(pdf) tekemisen. En ollu ennen ohjeeseen törmännyt ja pipo näytti aivan ihanalta, joten otin 50 g kerän lankaa ja pistin tohinaksi. Pipon kutominen oli aika hidasta, mutta lanka oli ihanan tuntuista ja kuvio kiehtoi. Mut sitten loppuikin lanka ja eihän mullla tietenkään ollu sitä lisää. Nopea vilkaisu netistä langan värikarttaan kertoi et toi turkoosi taitaa olla poistunut kartoilta ja sitä paitsi langan saapuminen ois kestänyt...
264791135_6308aa62d9.jpg

No mä sain sitten keksittyä hätäratkaisun; puran joustinneuletta alareunasta ja siitä tulevalla langalla teen pipon loppuun. Luulin että purku onnistuu ihan perinteisesti, mutta neulos ei lähtenytkään purkautumaan sillä lailla vaan vetämällä vaan lanka piti vetää apupuikolla yksitellen jokaisen silmukan läpi. Illan pimeinä tunteina pujottelin ja purin sen verran että sain pipon viimeiset kerrokset kudottua. Jätin kyllä mallikuviosta muutamia kerroksia pois, sellaisia jotka eivät muuttaneet kuviota.

264791133_291111cece.jpg?v=0

Aamulla sitten purkamispujottelu jatkui ja sain purettua sen verran lisää lankaa että päättely onnistui (ensin kyllä purin liian vähän ja sain pääteltyä vain puolet silmukoista. Sitten vaan syvään henkeä ja purkamaan lisää...). Tämän verran lankaa jäi koko kerästä tän touhun jälkeen.
264791134_8720ca7c80.jpg?v=0

Lopputulos on kyllä ihana; piposta tuli justiinsa sopivan kokoinen ja lanka Zitronin Kokon (35 % silkkiä, 35% puuvillaa ja 30 %akryyliä) on ihanan pehmeää ja sopivan lämmintä näille säille. Väri ei ole kauhean syksyinen, mutta ei välitetä siitä. Tein 3,5 mm puikoilla, jos tykkää että pipon pitää olla napakka niin pienemmät puikot on suotavat. Itse tykkään vähän löysistä pipoista, ei saa kiristää;) Höyrytystä en tehnyt vielä, joten siksi pipossa on havaittavissa muutama "möykky".

264791132_793ec8172f.jpg?v=0

Taidan tehdä vielä toisen (vaikka valkoisen, pyhäpipoksi) koska tämän neulominen oli niin kivaa. Mutta lankaa varaan kyllä pari kerää sillä tohon alareunasta yläreunaan siirtämiseen en enää lähden.Piste.